Druhým rokom vstupujeme do predvianočného obdobia, keď sa obchodné siete rozhodli nepovoliť predaj živých rýb vo svojich priestoroch. Tento rok sa k zákazu Kauflandu, Lidlu a Billy pripája aj Tesco a Coop Jednota. Je to ich rozhodnutie, do toho, čo robia na svojich pozemkoch, nemôže vlastne nikto zasahovať ani im to nikto vyčítať. 

Slovenské rybárstva sa na túto situáciu už lepšie pripravili a hľadali nové miesta pre ambulantný predaj živých rýb: „Väčšinou to budú malé mestké tržnice,“ hovorí Milan Mazáň, výkonný riaditeľ Združenia chovateľov rýb na Slovensku (ZCHRS). Priestory supermarketov čiastone nahradia verejné, ktoré chovateľom rýb ponúklo  Ministerstvo pôdohospodártva – napríklad v okolí pobočiek Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), v Bratislave to bude aj pri štátnom podniku Dostihovej dráhy v Petržalke. Takýchto stánkov by malo byť po Slovensku pred Vianocami asi päťdesiat. Živé ryby si zákazníci môžu kúpiť dokonca aj v Žiline, ktorá ako jediné mesto vydala zákaz predaja živých rýb na mestských pozemkoch.

Pomoc ponúklo ministerstvo aj mediálnou popodporou – čím odpovedalo na kampaň aktivistov a ochrancov práv zvierat. Aktivisti zo združenia Humánny pokrok pokačujú v petícii za zákaz predaja živých rýb, ktorú podpísalo dosiaľ viac ako 16-tisíc ľudí. Petícia za zachovanie tradičného spôsobu predaja živých rýb, ktorú ZCHRS spustilo tento rok v decembri, má okolo tisíc podpisov a na znak podpory ju podpísal aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč.  

„Kampane aktivistov mali opačný výsledok, ako chceli dosiahnuť. Neustále nám ľudia volajú. Kapmane vyvolali obavy, že ryby nebudú a zákazník si často radšej odnesie tú rybu domov živú, ako by mal čakať v rade na jej usmrtenie a vypitvanie,“ hovorí Milan Mazáň.  

Aktivisti, supermarkety, chovatelia

O tom, či je predaj živých rýb nehumánny, som písala na mojom blogu minulý rok, teraz len stručne: či idú kapry na spracovanie, alebo živé do ambulantných predajov – nie je v tom veľkým rozdiel z hľadiska welfare ani pocitov rýb ako živých tvorov. Rozdiel je možno v poslednom kroku, keď si niekto chce odniesť domov rybu živú, čo podľa Mazáňa robí len asi päť percent zákazníkov. 

Viac o tom, ako sa domáci chovatelia rýb pripravili na predvianočný predaj a ako tento rok postupovali supermarkety,  píšem v článku pre portál Poľnoinfo. Legislatívne sa tento rok nič nemení a ani nikto neprišiel s návrhom zakázať predaj živých rýb – o čo sa v susednom Česku napríklad snažia Piráti.  

 

Nemám zatiaľ informácie o obchodných spoločnostiach, ktoré vozia na Slovensko živé ryby zo zahraničia – mávali sme ich v rokoch pred zákazom supermarketov z troch štvrtín z Česka, kde je chov rýb oveľa viac rozšírený ako na Slovensku. Pracujem na tom, aby som takéto informácie získala, článok budem priebežne aktualizovať, možýno to vydá aj na samostatný. 

V spolupráci s portálom Lokálný trh zdieľam aj mapu rybárstiev a kamenných predjaní, ktoré predávajú živé ryby.

 
Najlepšia cesta: kúpiť rybu priamo v rybárstve 

Kúpiť si živú rybu priamo v chovnej stanici rýb je z hľadiska welfare a ohľadu k rybám ako živým tvorom ten najhumánnejší spôsob. Ryby z veľkých rybníkov sa v jesenných mesiacoch vylovia, prevezú sa v kadiach do sádok, odkiaľ ju chovateľ odhcytí živú a na počkanie usmrtí a vypitvá, keď si to zákazník želá. Výlov rýb som v minulých rokoch navštívila v Třeboni a v Hodoníne, rovnako to prebieha aj v slovenských rybníkoch. Ryby určené na spracovanie čaká ešte cesta do spracovateľskej prevádzky.

Späť k supermarketom – kde by sa logicky mal presunúť predvianočný predaj rýb – nie čerstvých, ale porcovných chladených (v lepšom prípade). Domáci producenti ich nestíhajú spracovať toľko, koľko by obchodné siete chceli, aj o tom píšem pre Poľnoinfo. Takže čo tam nájdete?

Kapry spracované v Poľsku či v Chorvátsku, ktoré sú predražené a nie sú vôbec čerstvé. Alebo mrazené morské ryby, ktoré sú oveľa lacnejšie. Ani s nimi sa nikto nemaznal.

Výhody, prečo kúpiť rybu priamo v rybárstve:

Čerstvosť a kvalita: Zákazník tu nakúpi čerstvé ryby priamo zo sádok, na požiadanie ich kvalifikovane zabijú a vypitvajú v súlade s pravidlami Veterinárnej správy SR. Chladené ryby sa chemicky ošetrujú proti rozkladným procesom, lovia a usmrcujú sa v jesenných mesiacoch, aby ich bolo pred Vianocami dostatok.

Dobrá cena: Cena za kilo kapra živej váhy je tento rok 6,50 eura. Chladené
v supermarkete sú drahšie a pritom menej čertsvé.

Wellfare: Ryby najmenej trpia, nikam sa neprevážajú (len po výlove do sádok). Zažívajú menej utrpenia ako morské ryby, ktoré sa dostávajú do obchodných sietí.

Podpora domácej produkcie: Kúpou ryby v rybárstve podporíte domáceho producenta sladkovodných rýb a zvýšite jeho šance v konkurencii s dovozom morských rýb. 

 

Ako to bolo tento rok v Čechách?
V Českej republike je situácia iná. Zákaz uplatňuje z reťazcov iba Lidl a Billa. Zo 143 českých pobočiek Kaufladu bude mať napríklad 133 na svojom parkovisku ambulantný predaj živých rýb. Rozdielne vyšli aj štatistiky – podľa prieskumu denníka iDnes si 25 percent Čechov kúpi rybu zabitú, 52 percent živú, sedem percent si ju uloví a 16 percent nekonzumuje na Vianoce rybu. Aktivisti pokračujú v kampaniach, našli politickú podporu u strany Pirátov, ale predaj živých pokračuje s minimálnymi obmedzeniami.

 

V supermerkete minulý rok
Comments to: Čerstvé ryby na Vianoce

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.