Kliknite na mapu, objaví sa interaktívna mapa z portálu Lokálny trh

Embargo na predvianočný predaj rýb postavil slovenského zákazníka do novej situácie. Ono zrejme ľuďom chuť na čerstvého vianočného kapra nezoberie – otázka je len, či si ho kúpia mrazeného v supermarkete, alebo pôjdu do rybárstva niekde vo svojom okolí. Alebo si kúpia morskú ryby z dovozu. Dovoľujem si tvrdiť, že ani s nimi sa nikto nemaznal.

Pre záujemcov o to druhé pripravil portál Lokálny trh v spolupráci s blogom Túlam sa vidiekom aktuálny zoznam tých slovenských rybárstiev, ktoré v predvianočnom čase predávajú živé alebo pitvané ryby. Čerstvé, porcované a udené ryby zo Stupavského rybárstva môžete na Lokálnych trhoch v Bratislave kúpiť po celý rok.

 

Ryby zo slovenských rybárstiev

Po mojom malom prieskume sa mi táto možnosť kúpy vianočného kapra javí ako najlepšia. Prečo? Má to niekoľko atribútov.

Čerstvosť: Zákazník tu nakúpi čerstvé ryby priamo zo sádok. Kvalifikovane ich zabijú a vypitvajú. 
Dobrá cena: Najvyššia cena v rybárstvach za kilo kapra bola 6,50 eura v decembri 2022. Mrazený kapor v supermarkete stál v prepočte 9,30 eura za kilo. Nový model predaja zvyšuje maržu.
Dostupnosť: Supermarkety vlastnou ponukou nenahradili absentujúci stánkový predaj. Kapry sú v nich predražené, je ich nedostatok, morské ryby z dovozu ich ďaleko prevyšujú v ponuke, sú oveľa lacnejšie. Otázkou je, ako sa k zaobchádzaniu s morskými rybami stavajú organizátori kampaní.
Podpora domácej produkcie: Kúpou ryby v rybárstve podporíte domáceho producenta sladkovodných rýb a zvýšite jeho šance v konkurencii s dovozom morských rýb.

Výlov: ilustračné foto

Obchodná logika

Model predaja vianočných kaprov bežný v minulých rokoch sa teda musí zmeniť. Predtým bol medzi rybárstvom a zákazníkom obchodník, ktorý ryby odviezol zo sádok a predával v stánkoch pred supermarketmi, kde ich na požiadanie zabili a vypitvali.

Organizátori kampaní Humánny pokrok a Kaprie peklo kritizujú samotný výlov, potom prepravu rýb, ich držanie v kadiach počas predaja a po nákupe v igelitke, neskôr vo vani i spôsob ich zabitia. Pri kúpe rýb priamo v rybárstvach z týchto kritizovaných praktík ostáva v platnosti iba spôsob ich výlovu, o ňom píšem nižšie. Ten však zmeniť nejde. Rybu treba nejakým spôsobom chytiť a utratiť – určite to nie je horšie ako pri morskom rybolove.

Stánky zmizli spred väčšiny supermarketov. K embargu sa pridali Kaufland, Lidl i Billa, Tesco až od budúceho roku, tento rok ešte pred ich obchodmi predaj živých rýb povoľuje. Podľa obchodnej logiky by sa mal predvianočný predaj kaprov čiastočne presunúť do supermarketov – lenže sa to nedeje.

Tých medzičlánkov medzi chovateľom rýb a zákazníkom by v tomto modeli malo byť viac: chovateľ, obchodník, spracovateľ a supermarket, alebo v inom poradí. Spracovateľom môže byť obchodník aj supermarket.

 

Príklad

Pútač pred supermarketom Kaufland oznamuje, že sa tento reťazec ako prvý od 1. 1. 2022 zaviazal zrušiť predaj živých rýb vo svojich priestoroch. „Zákazníci nájdu v našom sortimente naďalej širokú a pestrú ponuku čerstvých rýb z trvalo udržateľného rybolovu za výhodné ceny“.

Pútač nebol vonku na viditeľnom mieste, ale odložený nabok vo vnútri (konkrétne v predajni v Rači). Asi nie bezdôvodne. Nič z neho totiž neplatí. 

V ponuke som našla iba mrazeného kapra zo slovenského rybárstva Požehy, 1500 gramov, zlacneného z 18,99 eura na 14,99. V prepočte to znamená za kilo 9,33 eur.
V rybárstvach je najvyššia cena pitvaného kapra 6,50 eura (pravda je, že k tomu treba prirátať poplatok za zabitie a pitvanie, cenník je na obrázku). Bola to jediná sladkovodná ryba v ponuke tohto supermarketu, zvyšok boli dovezené morské ryby a boli nepomerne lacnejšie. Od rovnakého rybárstva boli aj ryby v Tescu.

V Lidli mali kapra z Chorvárska za 7,90 eura kilo. Cenový rekord som našla v malom obchode v bratislavskoom Fresh Markete: kapor z Česka – podkovičky 25 eur kilo, filety 28 eur kilo! Keď je tovaru nedostatok, obchodník zdvihne cenu… 

Menej rýb, vyššia cena

Na Slovensku chováme nížinné ryby podľa Združenia chovateľov rýb na Slovensku (ZCHRS) na celkovej rybničnej ploche okolo 2040 hektárov. Tento rok bola produkcie rybárstiev nižšia ako v ostatných rokoch. Podpísali na na ňom suchá. Ako sa s nimi vysporiadalo Rybárstvo Hodonín, píšem v ďalšom článku.

 

Stánky z rybami nezmizli úplne. Viaceré prevádzkovali samotné rybárstva – napríklad Agrofarma Budmerice – jeden som videla na parkovisku pred obchodnými centrami v Pezinku. Toto rybárstvo má aj kamenné obchody v Trnave, Leviciach, Nitre i na Trhovisku Miletičová v Bratislave, kde samozrejme boli živé ryby. „Máme tu stabilne okolo tridsať ľudí v rade,“ povedal mi zamestnanec do telefónu, čo ma odradilo ísť tam.

Podobne aj Rybník Rača a Rybník Kubrica v Trenčíne, ma ktoré ma upozornili ľudia, ktorý reagovali na môj príspevok na Facebooku. Ja som zháňala ikry a mlieč. Vo Fresh Markete mali ešte v utorok mrazné rybie vnútornosti, polkilové balenie za približne 10 eur(!), ale o deň neskôr už boli vypredané. 

Na Miletičovej mali, keď práve nejaké ryby vypitvali, čerstvé za tri eurá kilo, ale odložiť ich nechceli a tortúru státia v rade s neistým výsledkom som nechcela podstúpiť. Napokon som ich zohnala vo Vajnoroch, vo dvore Večierky, rovnakého majiteľa ako má Rybník Rača. Na otázku, kde boli predávané ryby odchované, predajca odpovedal, že v Budmericiach. 

Rybník Rača slúži športovému rybolovu a usudzujem, že rovnako, ako toto, aj ďalšie rybárstva mali svoje stánky so živými rybami v mestách, aj keď nie pred supermarketmi. A nielen s rybami z vlastných rybníkov, takže nejaká forma obchodu a distribúcie rýb v lokálonom modeli, ako ho poznáme z minulých rokov, predsalen bola. Vianočné kapry sme zvykli často dovážať z Čiech. Možno práve české rybárstva utrpeli najviac kvôli embargu supermarketov. Mimochodom v Pezinku pred Tescom, ktoré tento rok ešte stánky s rybami povolilo, mali ryby z Česka. Aj tam bola cena 6,50 eura za kilo kapra, plus za zabitie a vypitvanie.

 

Výlov - ilustračné foto. Autor: Rybárstvo Hodonín

Podľa Štatistického úradu SR približne 75 % živých a kaprovitých rýb na Slovensko dovážame z Českej republiky. Kým v Českej republike ročne vyprodukujú okolo 20-tisíc ton tržných rýb, na Slovensku je to desaťnásobne menej, len okolo 2000 ton. Česko polovinu svojej produkcie rýb vyváža, my na Slovensko ročne dovážame 15-tisíc ton morských a sladkovodných rýb. Približne rovnaké objemy ako z Česka dovážame z USA i z Poľska.

Na Slovensku pritom viac ako dve tretiny ročnej spotreby rýb skonzumujeme pred Vianocami. Som zvedavá na štatistiky z tohto roka.

Kaprovité, ale aj ďalšie druhy rýb v bežných veľkých chovoch na Slovensku i v Českej republike, majú v rybníku pekný život. Plávajú vo veľkých rybníkoch (väčšinou) v čistých vodách a živia sa prirodzenou potravou, čiastočne sa dokrmujú. Hydina a ošípané sú na tom oveľa horšie.

Nelovia sa na háčik, to iba v športových rybárstvach. Je pre mňa prekvapujúce, že až polovica rýb z chovov putuje do malých rybníkov na športový rybolov. „Ročne vylovíme okolo 600 ton rýb, polovica z nich ide na export a z toho 80 percent na Slovensko,“ hovorí riaditeľ rybárstva Hodonín Jiří Janoštík. Z toho však ide podľa neho do obchodov a do stánkov iba asi polovica – zvyšok do športových rybárstiev! 

Ten vysoký pomer ma prekvapuje – tie stovky ton rýb, ktoré sa znovu vypustia do malých rybníkov, aby si športoví rybári mohli užívať svoje hobby.

Ako sa ryby lovia v chovoch

Pri výlove sa rybník postupne vypúšťa. Na dno loviska sa ukladá obrovská sieť – zamestnanci doň napochodujú v gumákoch. Sieť sa postupne sťahuje a vytiahne k brehu, kde z nej nakladajú a triedia ryby. To je pre ryby prvý stres na suchu, potom sa
v kadiach odvezú do sádok, malých bazénov. Odtiaľ ich postupne odvážajú –
k spracovateľom, alebo priamo k zákazníkom, to druhé len ak je možný stánkový predaj.

Presne neviem ako prebieha lov morských rýb, ale predpokladám, že i tam ich veľkou sieťou pritiahnu na breh, kde sa triedia na suchu. Kritiku tejto fázy zaobchádzania
s rybami teda považujem za úplne irelevantnú.

 

Práve nákup priamo zo sádok odporúčame prostredníctvom nášho vyššie uvedenému aktuálneho zoznamu domácich predajcov. Chov sladkovodných rýb má na Slovensku svoje miesto a tradíciu. Stánkový predaj rýb pred Vianocami zároveň považujem za úspešný model lokálneho obchodu s potravinami. Keď nie iba s domácimi rybami, tak aspoň v širšom zmysle Slovensko a susedia. 

Embargo na stánkový predaj bol tento rok vecou obchodných sietí. Očakávam širšiu diskusiu, či ho povoliť na iných miestach. Ak chceme zmierniť rybám ich utrpenie, určime si nové pravidlá na ich prevoz a vyslovme jasne, čím stánkový predaj zvyšuje ich utrpenie oproti prevozu na spracovanie a ďalšiemu zaobchádzaniu.  

V poriadku, zakážme predaj živých rýb konečnému spotrebiteľovi. Ale umožnime stánkový predaj čerstvých rýb za určitých podmienok, kde kvalifikovane zabijú rybu, ktorú zákazník predtým môže vidieť živú. Podotýkam, toto je iba môj osobný názor.

Na záver uvádzam stanovisko Združenia chovateľov rýb na Slovensku (ZCHRS) k aktuálnym kampaniam.

 

Ilustračné foto: Triedenie rýb pri výlove v rybárstve Hodonín
Comments to: Kde kúpiť čerstvú rybu?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.