Svet je svojou rozlohou 215 hektárov iba siedmym najväčším rybníkom Třeboňska, oblasti chovu Třeboňského kapra.

Historické mesto Třeboň leží priamo pri jeho brehoch, iba prejdete cez cestu zo zámockej záhrady a otvorí sa vám pohľad na Svet, obrovskú vodnú plochu. Výlov najväčšieho rybníka oblasti, Rožmberského, je sprevádzaný veľkým festivalom, zatiaľčo výlov Sveta sa koná bez takejto parády. Za uplynulé dva roky festivalový ráz obmedzovali protipandemické opatrenia. 

Rada sa podelím o svoje foto-spomienky na výlov rybníka Svet v novembri 2018. Napísala o ňom vtedy reportáž pre magazín Profit.  

Počasie bolo sychravé, práve napadol prvý sneh a nebola to žiadna mamutia akcia, iba pár stánkov s pečenými rybami stálo na brehu jazera. Ale pohľad na výlov bol o to majestátnejší – vypúšťanie jazera, umiestnenie obrovskej siete na jeho dno a jej postupné sťahovanie, z ktorej potom ručne, sieťou ako veľkou lyžicou, vyberali rybári  zlatisté kapre, triedili ich podľa veľkosti a vozili do sádok Rybárstva Třeboň.

Třeboňský kapor sa chová vo viac ako štyroch stovkách rôzne veľkých rybníkov, Rybárstvo Třeboň hospodári na 8 000 hektároch rybníkových plôch. Vylovia tu každoročne okolo 2100 ton kaprov, čo je asi 15 percent českej produkcie.

Obyvatelia Třebone a okolia majú tú výhodu, že môžu kapry nakupovať čerstvé, priemo zo sádok. Okrem toho sú v Česku desiatky certifikovaných predajní. Třebonského kapra. Na Slovensku, kde sa Třebonský kapor sa vozí tiež, je podľa internetovej stránky Rybárstva Třeboň jediná certifikovanú predajňa, v Krasňanoch pri Žiline.  

 

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Výlov kaprov v Třeboni
  • 30. apríla 2022

    Hi there, MegaCool blog mate, I really loved this page. I’ll be sure to talk about this to my cousin who would, odds are, love to check out this post too. Found this sites post through the Bing search engine by the way, incase you were curious. Many thanks for the wonderful read!

    Reply

Write a response

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.