Tekvice, patizóny a cukety sa zbláznili. Čítam 15. júla na facebookovej stránke Karola Meska, ekologického pestovateľa zeleniny v Jaroku pri Nitre, a obzerám si fotografie kufra dodávky plného chrumkavých plodov. Práve v tomto čase k nám vtrhli tropické horúčavy, leto bolo dovtedy síce teplé, ale príjemne, nie horúce na spotenie. Pršalo primerane, pôda výrazne nevysychala. 

Horúce dni netrvali dlho, koncom júla boli čoraz častejšie striedané s mierne daždivými, až kým od augusta neprevážil dážď nad slnkom. Meteorológovia predpokladajú, že august bude čo do teplôt mierny až studený – a bude pršať. Všetkým plodinám dážď prospeje, ale potrebujú na dozretie aj slnko.

Stránku tohto pestovateľa na sociálnej sieti si rada prezerám, keď hľadám informácie o tom, aká zelenina nám v našich podmienkach práve dozrieva. Uhorky – nakladačky začal K. Mesko ponúkať 25. júna. Stále ich má dostatok. Okolo 15. júla boli po 2,50 eur za kilo. Z menej bežných plodín ponúkal čerstvé lusky bôbu. Prvé dyne (tie veľké, zelené s červenou dužinou, melóny sú malé žlté – názvy sa asi nielen mne pletú, takto to hovorí slovenský slovník) mal K. Mesko okolo 20. júla.

Vonku pestované už rodia

Všetko sú to plody vonku pestované, z fóliovníka ich máme domáce prakticky od mája. A budú rodiť po celé leto i začiatkom jesene – pestovatelia ako K. Mesko ich totiž sadia postupne, aby postupne dozrievali. Okrem nich máme domácu voľne pestovanú všetku koreňovú zeleninu, drobné ovocie, letné jablká, marhule, slivky, mirabelky, moruše…. Paprika a paradajky už dozrievajú tiež, ale skutočná „doba lečová“ nastúpi až v auguste, vtedy sa ich cena na trhu sa zníži. 

 
Karol Mesko

Melóny (tie malé žlté alebo zelené so žltou dužinou) predávala Zuzana Říhová Keszan, pestovateľka z  obce Imelo na južnom Slovensku, na Starej tržnici v Bratislave prvýkrát v sobotu 15. júla. Aj ona už mala okolo 20. júla aj dyne. Ďalší pestovateľ Lokálna zeleninka zo Zvočína mal v tomto čase  takmer všetko: zemiaky, cesnak, cibuľu, patizóny, cukety, šalátové uhorky, nakladačky, mrkvu, zeler a petržlen s vňaťou, cviklu,  zemiaky, papriku, kapustu. Problém boli iba karfiol a brokolica, tie sa minuli rýchlo, na začiatku júla. 

 

Najprv španielske, potom maďarské 

Oboje – melóny aj dyne – sme mohli vidieť v stánkoch pri cestách už oveľa skôr – od apríla! No neboli ani slovenské ani maďarské – tie rodia iba asi o dva týždne skôr ako na Slovensku. Obchodníci, ktorý vozia tovar do týchto stánkov a nakupujú v Maďarsku, však od júla vozia tovar, ktorý sa v Maďarsku aj urodil. 

Usudzujem podľa toho, čo mi pred dvomi rokmi v lete povedala hovorkyňa veľkoobchodnej tržnice Nagybani Piac v Budapešti Mária Földes: „Na Nagybani Piac dostať vždy všetko. To, čo v Maďarsku práve nedozrieva, sa dovezie. Ale väčšinou je to tak, že akonáhle je dostatok maďarského tovaru z toho ktorého druhu zeleniny alebo ovocia, tak dopyt po domácom, maďarskom tovare preváži nad dovezeným a ceny sa vyrovnajú.“ Obchodník teda nedovezie na Slovensko španielske melóny a dyne, keď ho tie maďarské vyjdú menej. 

Melónové polia v Medgyesegyháze (Medeš), južné Maďarsko

O pestovaní melónov v Maďarsku som písala reportáž pre magazín Profit v roku 2018. 

Na mojom blogu hľadám možnosti, ako sa dostať k domácej zelenine a ovocí, ale stále nemám recept na to, ako ich odlíšiť na mestských tržniciach či v stánkoch so zeleninou od tovaru priekupníkov. Keď obchodník nakupuje v Maďarsku, je to lepší prípad, ale sú aj takí, čo nakupujú na Slovensku vo veľkoobchode. 

Treba sa opýtať na pôvod a hľadať predajcu, ktorému možno dôverovať.  Hoci stále nerozumiem tomu, prečo predajcovia (nie všetci) pôvod zahmlievajú, aký má zmysel klamať, keď časti zákazníkov je to jedno a tá druhá, ktorej nie, si za domácu zeleninu a ovocie ochotne zaplatí viac.

Teraz máme už veľa domáceho ovocia a zeleniny – prakticky všetko. Oplatí sa hľadať teda domácich pestovateľov, od nich je to čerstvé a zdravé. Navštíviť farmárske trhy ale bo si nájsť svojho zeleninára. Vybrať si môžete napríklad na stránke Lokálny trh, ktorý zároveň v Bratislave usporadúva v šiestich rôznych lokalitách predobjednávkový trh: tovar si objednáte cez internet a prídete si ho prevziať v termíne trhov na mieste, ktoré vám vyhovuje najviac.

Pri ovocí má zákazník výhodu v tom, že samozberov je čoraz viac – v júli napríklad malín a levandule.

 

Zelenina a huby (po kliknutí na obrázok sa objaví interaktívma mapa)
Ovocie a orechy (po kliknutí na obrázoknteraktívma mapa)
Uhorková a tekvicová sezóna

Júl by sme mohli nazvať nielen uhorkovou, ale aj tekvicovou sezónou – sú to navzájom príbuzné druhy zeleniny.  Uhorková sezóna je symbolom dovoleniek, keď sa nič nedeje okrem toho, že sa nakladajú uhorky na zimu. Na to, že práve v tomto čase sa v záhradách, sadoch a na poliach toho deje veľa – rastlinky sú obťažkané plodmi – mnohí zabúdajú. A práve toto je čas, keď môžeme mať najbohatšiu kuchyňu zo zdravých domácich plodín.

Aj majitelia reštaurácií a šéfkuchári by mohli (podľa mňa oveľa častejšie) ponúkať zapekané alebo vyprážané patizóny, cukety či baklažány, tekvicové či luskové polievky. (Ak máte tip na reštauráciu, kde takéto veci jedávate, budem rada, ak sa oň podelíte cez moju FB stránku alebo messenger.)

Z maslovej tekvice je vynikajúca polievka (alebo hustá omáčka, ak to tak máte radšej), na kyslo so smotanou, s kôprom alebo na spôsob leča s paprikou a paradajkami – so zemiakmi alebo knedľou. Keď k tomu pridáte fašírku – mäsovú či zeleninovu, vajíčko, vyprážaný či grilovaný syr – je to plnohodnotný hlavný chod. Cuketu mám rada v paradajkovej polievke – a často ju robím v kombinácii so sardelovou pastou a morskými plodmi. 

A všetky tekvice i baklažány sú výborné zapekané, dajú sa urobiť na sto spôsobov.  S mäsom, mletým mäsom, syrom, so slaninou, alebo len samostatne. Maslovú tekvicu zvyknem vyprážať obalenú ako rybu – v múke pomiešanej s mletou červenou paprikou a cesnakom. V takomto obale smažená mi chutí práve iba maslová tekvica, ani s patizónom to nebolo ono.

A úplne najjednoduchší spôsob je nastrúhať tekvice spolu s koreňovou zeleninou a podusiť s listovou zeleninou na masle, pridať bylinky a korenie podľa chuti. Listy môžu byť aj z kalerábu, karfiolu či brokolice, radím nevyhadzovať! Používam ich napríklad aj na pyré so zemiakmi. Alebo na zelenú polievku či omáčku k mäsu alebo rybám s cesnakom. 

  

Netreba vyhadzovať ani dužinu z tekvíc – ak už majú tvrdé jadierka, dá sa všetko povariť, scedené je to základ pre dobrú zeleninovú polievku. Letným polievkam som venovala samostatný článok – teraz z nej vyzdvihnem napríklad zemiakovú s kvasenými uhorkami. 

Pre mňa sú najväčšou delikatesou leta melóny a dyne, kukurica a kvasené uhorky.

 

Čerešne odniesol mráz, jahody výdatné búrky

Júnová sezóna (začína koncom mája) je čo do domácej zeleniny a ovocia celkom iná, dozrieva hrášok, čerešne, jahody, špargľa, začína levanduľa. Tento mesiac v našich podmienkach celkom nevyšiel. Domácich čerešní bolo veľmi málo, z dovozu stáli na trhu 10 eur za kilo. Nevydarili sa ani marhule: keď na jar zakvitli, udrel mráz. 

Samozbery jahôd trvali veľmi krátko, pršalo veľa a bolo treba zbierať rýchlo, zberači sa sťažovali, že sú nezrelé alebo zhnité. Jahody často zhnili skôr, než mohli dozrieť a okolo 20. júna všetky samozbery skončili, pričom po iné roky sú ešte začiatkom júla v plnom prúde. Kratšia ako po iné roky bola aj sezóna špargle, ďalšieho úspešného sezónneho domáceho produktu. 

Júl tento rok zeleninárom vyšiel. Prognózy na august sú o miernych teplotách a občasných dažďoch. Predpovede sa menia zo dňa na deň a tak je predčasné hovoriť, či bude zelenina dozrievať pomalšie s dostatkom zrážok, alebo…  

 

Comments to: Čas plodnosti v plnom prúde, úroda je vynikajúca

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.