Horúce letné dni môžeme znášať lepšie, keď sa podľa nich budeme stravovať. Vlastne to intuitívne väčšinou aj robíme. Namiesto sýtych, mastných alebo sladkých jedál si dávame radšej ľahké, zeleninové, či ovocné, najlepšie keď sú studené a kyslé. 

Takáto strava podľa tradičnej čínskej medicíny „chladí“. Keď si na obed dáte napríklad studenú španielsku polievku gazpacho, uvidíte, že to funguje, že po jej konzumácii pocítite, že vám telom prejde trocha chladu. Naopak, z horúceho gulášu vám vyrazí pot.

V čínskej medicíne sa položky jedál delia na ying a yang – chladivé a tie, čo rozprúdia krv, energiu, teplo. Ideálne by mali byť v rovnováhe. Tie letné by mali skôr ochladzovať. Ale vlastne ani nemusíme byť fanúšikmi čínskej medicíny, i tak nám v lete menej chutí jesť a viac nám idú na chuť ľahké jedlá, ktoré nám okrem živín dodajú aj tekutiny.

 

Spomedzi variácií jedál zo zeleniny a ovocia vyberám polievky, lebo v našich končinách nie je veľmi zvykom konzumovať ich za studena – a ak áno, väčšinou je to gazpacho zo španielskej alebo uhorková polievka z mediteránskej kuchyne. Pritom oveľa bližšie, u našich maďarských susedov je zvykom pripravovať polievky z ovocia – konzumujú sa na sladko a studené. A väčšina bielych polievok – zemiaková, kôprová, lúsková, karfiolová, hríbová, šalátová – bežných aj v našej kuchyni, je vynikajúca aj studená.

Ovocné polievky

Keď si v Maďarsku niekde v reštaurácii objednáte ovocnú polievku, nečakajte slaný pokrm: je to sladký ovocný krém, ktorý bežne, najmä v letných mesiacoch, konzumujú ako polievku, pred hlavným jedlom. Nám skôr pripomína dezert. Dá sa vyrobiť prakticky z každého druhu ovocia, alebo z ľubovoľnej zmesi plodov. 

Ovocie sa môže povariť, alebo len zmixovať s jogurtom, cukrom a korením. Môže sa pridať mlieko, smotana, alebo jogurt, ale môže byť aj bez mliečnej prísady. Nepoužíva sa žiaden tuk. Recept, ktorá uvádzam, mám zo starej rodinnej maďarskej kuchárky.

Vybrala som recept z marhúľ, ale tie sa v ňom dajú nahradiť broskyňami, jablkami, hruškami, alebo ich ľubovoľnou kombináciou. Alebo žltým či zeleným melónom! Z týchto ovocí mám rada polievku bez mlieka, ale na mierne zahustenie používam pudingový prášok zlatý klas. Ako korenie sa mi k marhuliam hodí škorica, klinčeky a badyán, keď sú marhule prezreté, aj trocha citrónovej, alebo limetkovej šťavy.

Marhule nakrájame do hrnca, pridáme korenie, kryštálový cukor podľa chuti a podusíme. Prilejem vodu, odstavíme a zmixujeme. Vedľa v hrnci si vo vriacej vode rozpustíme pudingový prášok, prilejeme ho do ovocia a varíme, kým nezačne hustnúť. Nakoniec pridáme napučané hrozienka. Polievka sa konzumuje vychladená.

 

Polievku z višní robím rovnakým spôsobom (bez hrozienok), len pudingový prášok rozmiešam v mlieku a pridám ešte trochu sladkej smotany. Nemixujem, povarené višne pustia dostatok šťavy a kúsky ovocia sú v polievke veľmi chutné. Ozdobím šľahačkou.

Ku každej z týchto verzií sa hodia bylinky – mäta, bazalka, medovka, môžu sa povariť, čerstvé zmixovať s polievkou, alebo len pridať ako ozdoba.

Uhorková

Studená uhorková polievka sa pripravuje vlastne z rovnakých ingrediencií ako grécke tzatziki: uhorky, jogurt, olivový olej, cesnak, prípadne trocha mäty. Nevarí sa, iba sa všetko zmixuje. Nedávno ma inšpirovala polievka z kvasených uhoriek z maďarského webu. Kvasené uhorky si doma vyrábame sami – naložia sa do sklenej nádoby, pridá sa soľ, čierne korenie, bobkový list, horčicové semiačka, čerstvý kôpor a krajec chleba. O kvasenie sa potom postará slnko, keď je teplo, za štyri dni vonku na slnku dozrejú. Namiesto chleba sa môžu použiť plátky surových zemiakov – takto budú bezlepkové (neskúšala som).

 

Polievka z kvasených uhoriek, ktorú ponúkam, je vlastne verziou zemiakovej, je dobrá teplá aj vychladená. Nakrájanú cibuľu, zemiaky a korenie (čierne, zelené, kôpor, bobkový list) podusíme na oleji, prilejeme vodu a povaríme do mäkka. Potom pridáme nakrájané kvasené uhorky a šťavu z kvasených uhoriek. Ešte trochu povaríme a všetko spolu zmixujeme (pár kúskov zemiakov môžeme odložiť bokom a pridať do zmixovanej zmesi). Ale polievka z kvasených uhoriek môže byť aj nevarená, bez zemiakov znixovaní iba napríklad s jogurtom. Potom v nej tých črevných baktérií bude neúrekom.

Letná a zimná verzia

Na mojom webe som už písala o pôstnych polievkach, ktoré sa pripravujú zo surovín, ktoré máme bežne dostupné v našich podmienkach na konci zimy. Tie letné sú zas z ovocia a zeleniny, ktoré nám v hojnosti dozrievajú počas letných mesiacov. Sú sezónne a príroda sa postarala o to, že nich dodáme organizmu to, čo potrebuje – okrem vitamínov či iných živín a tekutín aj trochu chladu.

 

Dezert zo žinčice je vhodná inšpirácia pre letný dezert (Reštaurácia Slowenská, Starý Smokovec)
Comments to: Studené letné polievky

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.