Tento recept v našich končinách nie je endemit, prečo ho teda uvádzam v rubrike o tradičných jedlách? Ani samotná huba koralovec ježovitý, ktorý poskytne základnú substanciu pre vegetariánsky burger, nie je v našej gastronómii bežný. Miestami rastie na stromoch aj v našich podmienkach a môže sa pomerne jednoducho pestovať doma, zo substrátu.

Uvádzam ho preto, že je inšpiratívny, poskytuje návod na kuchynskú úpravu tejto huby. Je to opak gastronomického endemitu v našej kuchyni, úplná novinka z u nás málo známej suroviny. Za endemit ho môžeme považovať  z pohľadu čínskej alebo japonskej kultúry, kde sa využíva v gastronómii, dietetike aj na liečenie tisíce rokov – len v súčasnom šate.

Ako špongia

Fotorecept mám od Branislava Sidora, ktorý vo svojom Hubáriu pestuje rôzne typy húb. Koralovec ježovitý má vzhľadom na svoj zvláštny tvar aj svojský spôsob prípravy. Je to veľká biela guľa, narastie až do priemeru 20 cm, ale štruktúru má veľmi jemnú, spleť miniatúrnych halúzok. Ako všetky huby, obsahuje veľa vody, až 90 percent. 

O tom sa presvedčíme, keď začneme plodnicu v celku grilovať na panvici s troškou oleja a ona začne púšťať vodu. Opekáme ju z každej strany a zároveň pritláčame ku dnu panvice – šálkou, pokrievkou, malou panvicou, čímkoľvek. Ako keby sme chceli zo špongie vytlačiť všetku vodu. 

Po 15 minútach dostaneme placku hrubú menej ako centimeter. Šťavu môžeme nechať odpariť alebo zliať a použiť do hubvej polievky alebo omáčky. Tento „hubový steak“ potom vyberieme a potrieme marinádou z každej strany. 

Branislav Sidor použil marinádu z gochujangu, kečupu, sušeného cesnaku, sézamového oleja, ryžového octu, sójovej omáčky a tekutého dymu, ale môže byť ľubovoľná, podľa chuti. Hubu necháme v marináde chvíľu postáť a nasiaknuť arómou. Nie je ale pravda že samotná huba bez marinády nemá chuť – tento krok môžeme aj vynechať. Koralovec patrí medzi najchutnejšie huby. Ja som v ňom cítila „boucket“ baklažánu, orechov či kuracích pŕs. 

Potom ju ešte raz grilujeme rovnakým postupom, stále vytláčame šťavu. Vyberieme
a nakrájame na pásiky. Žemľu rozkrojíme na polovicu, potrieme majonézou, pridáme nakrájanú hubu, šalát, paradajku či inú zeleninu, syr alebo tofu. A pochutnáte si na hubovom hamburgeri, z ktorého Vám nebude chýbať mäso. 

 

Fotorecept: Hubový hamburger

Foto: Hubárium

Základ prípravy koralovca je podobný aj pri iných jedlách – steakoch, či soté – keď hubu grilujeme a zároveň ako zo špongie z nej vytláčame vodu. Koralovec ježovitý má v sebe veľa zdraviu prospešných látok, vedecké štúdie ukázali, že vie regenerovať nervové bunky. Pravda, jeden hamburger z koralovca ešte Alzheimera ani Parkinsona nevylieči, nestačí si ho prichystať raz a čakať na zázrak. 

 

Comments to: Hamburger od huby

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.