Svätojánsky likér zo zelených orechov je práca na celé leto. Zbierať sa môžu dovtedy, kým škrupina nezačne drevnatieť – teda kým dokážeme orech bez námahy prepichnúť – nožom, vidličkou, ihlicou, čímkoľvek. Už okolo 15. júna na to bol vhodný čas.

Ich šupka bola vtedy ešte svieža a zelená, neznehodnotená parazitom, ktorý ničí úrodu orechov v posledných rokoch. Drobné mušky vrtivky orechovej, ktoré parazitujú na orechoch a prejavuje sa to zhnednutím ich šupky, sa ako dospelé jedince objavujú až v júli. Receptúry zo zelených orechov teda aj tento rok môžeme volať ich pravým menom: svätojánske.

 

Likér podľa tety Erzsiky

Recept, ktorý uvádzam, som vybrala z maďarskej kuchárky tety Erzsiky z 30. rokov minulého storočia. Robievala ho podľa neho a nosievala nám ho, vraj je dobrý proti nechutenstvu, pomáha pri tráviacich ťažkostiach aj nachladnutí a osviežuje. Pre mňa je tento recept vzácny aj tým, že je spomienkou na túto úžasnú žienku, priateľku našej rodiny, ktorá v roku 2016 zomrela vo veku 104 rokov.

Prvý úkon je veľmi jednoduchý. Zelené orechy narežeme na štvrťky alebo plátky a zalejeme alkoholom – ja volím vodku, lebo je najmenej aromatická, ale rovnako je vhodný akýkoľvek iný biely tvrdý alkohol, napríklad pálený z ovocia. 

Pätnásť orechov zalejeme šiestimi deci alkoholu podľa tohto receptu, pridáme korenie – škoricu (celú), klinčeky a vanilku. Stará kuchárska kniha uvádza iba tieto ingrediencie. Ale receptúra znesie aj ďalšie chute – badiánu, zrniek kávy, citrónovej, pomarančovej, alebo limetkovej kôry, prípadne aj pikantnejšie nové korenie či jalovec.

Potom sa zmes nechá lúhovať na tmavom mieste šesť týždňov, občas ju pretriasieme.
Ďalšie úkony budú nasledovať až v prvé augustové dni po uplynutí piatich až šiestich týždňov. Potom sa vylúhovaná zmes prevarí s pol kilom cukru a litrom vody. Vychladenú zmes necháme ešte týždeň dozrievať, potom ju precedíme cez filtračný papier, nalejeme do fliaš a uzavrieme.

 

Moravské v cukre

Zo zelených orechov môžeme okrem likéru robiť aj ďalšie dobroty – napríklad kandizované orechy, moravskú špecialitu: zelené orechy poprepichované ihlicou sa nechajú macerovať vo vode a niekoľkokrát sa prepláchnu, kým sa naložia do cukrového sirupu a v ňom uvaria. To aby orechy stratili horkastú chuť. Tá pri likéri neprekáža a tak orechy stačí naložiť na niekoľko týždňov do liehu. 

Dá sa z nich vyrobiť sirup, džem, kompót alebo aj odvar. Keď sa poprepichované zalejú medom na 40 dní, máme dobrý sirup do limonády. Naložené v oleji spolu s mrkvou sú výborným mazaním pri kožných chorobách, pomáhajú pri hojení popálenín a jaziev – ale aj spálenej pokožky po opaľovaní. Olej je dobrý aj na vlasy, napríklad proti lupinám. V kozmetike sa používa aj lekvár zo zelených orechov, natretý na pokožku osvieži unavenú pleť. 

Orechy môžu teda byť chutné aj inak ako len po dozretí jadier. Aj zelené – spracované spomínanými spôsobmi – nám dávajú mnohorakú inšpiráciu v kuchyni. A ešte sú aj liečivé. Obsahujú veľa vitamínu C, sú dobré proti únave a depresii, posilňujú pečeň a žalúdok, detoxikujú organizmus, čistia krv, sliznicu pažeráka a podporujú vylučovanie ťažkých kovov. Podporujú činnosť štítnej žľazy, pomáhajú pri bolestiach hrdla a respiračných ťažkostiach.

 

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Likér zo zelených orechov
  • 30. apríla 2022

    I am glad to be one of several visitants on this outstanding site (:, thanks for posting .

    Reply
  • 2. mája 2022

    Have a excellent day!. There are some interesting points in that clause but I don\’t know if I see all of them middle to center . There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good clause, thanks and we want more! Added to FeedBurner too. Hair Loss Treatment

    Reply
  • 24. júna 2022

    I just need to know how to get a website started. I want to make a fan site for a new band. I know that I have to pay for a domain, but I\’m confused about how to purchase & build a website. Help please? Thanks in advance! (:. Thanks everyone! (:.

    Reply

Write a response

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.