Blog Túlam sa vidiekom som vytvorila v roku 2020 a postupne na ňom pribúdajú príbehy ľudí, ktorí žijú na vidieku a vytvárajú hodnotné remeselné potraviny. Stále ma fascinuje ich svet. 

 

Venujem sa tiež sezónnym lokálnym potravinám – popisujem prirodzenú cestu, ako vzniká jedlo v našich končinách v tom ktorom ročnom období v súlade
s tradíciou.

 

Bola a stále to je dobrovoľnícka práca. Mám veľa nápadov ako rozvíjať tento blog, ale za štyri roky existencie sa mi nepodarilo nájsť spôsob, ako financovať tieto aktivity. 

Lokálne trhy

S Petrom Paššákom, ktorý vytvoril stránku Lokálny trh, som sa zoznámila tak, že sme si obaja nezávisle na sebe všimli weby, ktoré sme vytvorili. Aj jeho projekt je dobrovoľnícky, Lokálny trh je veľká interaktívna databáza lokálnych producentov potravín. 

 

Klikni na pbrázok a rozbalí sa interaktívna mapa zo stránky lokalnytrh.sk

V apríli 2022 rozbehol Peter Paššák Lokálne trhy v Bratislave a odvtedy ich
s periodicitou dva týždne až mesiac organizuje pravidelne. Jeho koncept predobjednávkových trhov mi je veľmi sympatický, farmárom pomáha predávať ich produkty priamo zákazníkovi bez toho, aby platili obchodníkovi maržu, a zákazníkom v Bratislave umožňuje nakúpiť si produkty priamo z farmy, čerstvé a nepredražené.

Je to forma trhov inšpirovaná fínskym modelom REKO, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Na Slovensku sa šíri pomaly, ale v Bratislave už má komunitu fanúšikov. Len v stručnosti funguje takto: objednáš si cez internet, prídeš v dohodnutom čase na dohodnuté miesto, kde si ho prevezmeš od farmárov a zaplatíš. Cena je rozumná, nižšia ako vo farmárskych obchodoch.

 

S Petrom Paššákom sme spolu od januára 2023 vytvorili neziskovú organizáciu Lokálne trhy a práve prostredníctvom nej sa nám otvára možnosť uchádzať sa o Vašu priazeň a podporu formou 2% Vašich daní. Lokálne trhy a Túlam sa vidiekom Vás prosia o Vašu podporu.

Ešte možno pár úvah, čo nás spája. Nie je pravda, že ľudia sa pri nákupe potravín orientujú iba cenou. Z veľkej časti áno, ale pravda je aj to, že mestský človek si už ani neuvedomuje tie vzácne esencie lokálne vyrobených potravín a preto ich nevyhľadáva. Spolu s Petrom chceme priespievať k poznávaniu vidieka prostredníctvom príbehov, predstaviť ho ako žriedlo zdravých a prirodzených potravín, ktoré prevyšujú priemyselné produkty.

Plánujeme pokračovať v Lokálnych trhoch a rozširovať ich na ďalšie miesta. Na mojom blogu budete môcť postupne čítať príbehy všetkých, ktorí chodia predávať na Lokálne trhy, aby sme Vám priblížili ich výrobky a ich svet. Ako novinku by sme radi začali organizovať zážitkové cesty po farmách.

Ako o tom zmýšľa Peter Paššák si môžete prečítať na tomto linku, kde nájdete všetky potrebné údaje o Lokálnych trhoch aj formulár na stiahnutie.

Ďakujeme Vám za Vašu podporu!

Comments to: Vaše 2% nám dajú nový rozlet

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.