Základná kombinácia k leču: paradajky, paprila cibuľa má široké využitie v kuchyni. Všetky tieto tri plodiny pestujú úplne všetci zeleninári i mnohí záhradkári na Slovensku, môžu byť symbolom letných mesiacov plodnosti. Máme ich na dosah čerstvé, chrumkavé, domáce a ich cena s postupom sezóny klesá. 

Recept, ktorý uvádzam je môj vlastný, ale prvotná inšpirácia pochádza z balkánskych reštaurácií v Budapešti. Tam som si pochutnávala na zapekanej zelenine s mäsom, kde popri lečovej trojkombinácii dominoval baklažán, ďalšia zelenina dostupná od domácich pestovateľov v letnej sezóne v našich končinách. 

Pokúsila som sa teda podobnú zmes nakombinovať sama. Až po mnohých pokusoch – so smotanou i bez, s mletým i nadrobno nakrájaným mäsom (bravčovým, hovädzím, kuracím, morčacím), s kuracou pečienkou i bez, so zemiakmi, ryžou či obilninami, som si uvedomila, že je vlastne to variácia musaky, tureckého a balkánskeho jedla s rôznymi regionálnymi variáciami. A na báze leča je jenou z nich. 

Z domácich surovín

Neriadila som sa receptami na musaku, ale vlastnou inšpiráciu. Zakaždým, keď toto jedlo varím, je trochu iné, s inými surovinami, ich rôznym pomerom, rôzne korenené. Uvádzam verziu bez smotany, s kúskami morčacieho mäsa a kuracej pečienky, nakrájanými zemiakmi, kde je okrem lečovej trojkombinácie dominantný baklažán i cukiny, použije sa aj trocha hríbov, bazalky a slaniny a korenená je rascou a čiernym korením. Ešte som použila paradajkovú šťavu, ktorú si sami zavárame. Takže toto sú základné ingrediencie, plus olej a soľ podľa chuti.

Musakou na slovenský spôsob som to nazvala preto, že je to vlastne jedlo iba zo surovín, ktoré sú na Slovensku bežne dostupné v letnej sezóne.

Baklažán

Pokojne môže byť v tomto jedle dominantný (môže ho byť viac,ako som teraz použila ja, aj dva veľké plody), v mediteránskej kuchyni sa hojne využíva pri rôznych zapekaných misiach. Ale tajomstvom chutného a šťavnatého baklažánu v zapekanej zmesi je to, že si ho najsklôr nachvíľu upečieme v celosti. 

Potom ho obalíme do mokrej utierky a šupka sa z neho dá pekne stiahnuť. V tomto recepte som použila dva malé baklažány, ktoré som kúpila od pestovateľana v tržnici v Komárne. Cukiny sa mi urodili v záhrade.

 

Zapekám, suroviny pridávam postupne

Najskôr pokvapkám plech olejom a zapečiem nakrájané zemiaky spolu s nadrobno nakrájaným môrčacím mäsom (môže sa použiť ľubovoľné). Tie sa musia piecť najdlhšie. Morčacie mäso som predtým osolila a okorenila čiernym koením. Celé to posypala rascou.

 

Prvá kombinácia na zapečenie

Keď sa to upieklo spolovice (zemiaky polomäkké, mäso zatiahnuté), pridám lečokombináciu bez paradajok (tie sa pridajú neskôr), baklažány a cukiny a opäť na chvíľu zapečiem.

 

Lečokomcinácia bez paradajok, baklažán, cukiny

Ako posledné pridám nakrájanú pečienku, paradajky, bazalku, hríby a na vrch slaninu. Zalejem paradajkovou šťavou. Trochu osolím, pridám čierne korenie.

 

Potom už len pečiem, kým sa slanina na vrchu stane pekne chumkavá. Potom ešte trochu osolím (pečienku je dobré soliť až keď sa upečie) a môže sa servírovať.  

V lete toto jedlo varím často. Mám rada aj verziu so mnotanou, ktorá sa pridáva v predposlednom kroku, alebo ryžou a obilninami, ktoré sa predtým uvaria. Dobrá je aj bez mäsa, len so smotanou a strúhaným syrom.

 

Hotové jedlo po vybratí z pekáča
Comments to: Zapekané lečo

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.