Zemiaky, kapusta – kyslá i čerstvá, mlieko, smotana, bryndza, múka, slanina, omastok. Medzi tradičnými receptami z Liptova existuje veľké množstvo chutných jedál, pri ktorých si naši predkovia vystačili iba s týmito ingredienciami. Mohla som sa o tom presvedčiť vďaka Kuchyne starých materí z Liptova od Ivety Zuskinovej. Poskytujú základ pre rôzne typy cesta, cestovín, halušiek, placiek, pirohov, zapečených dobrôt i polievok, kaší a omáčok.

Keď som čítala recept na Varenú kapustu z Likavy, myslela som si, „to nemôže byť dobré“. Treba na ňu totiž iba misku kyslej kapusty, tri zemiaky a škvarky (môžeme opražiť slaninu), ak nepočítam lyžicu múky a mleté čierne korenie, bez ktorých sa recept obíde. Minimalistické sú nielen ingrediencie, ale aj spôsob prípravy, ktorý
v jednoduchosti i rýchlosti súperí s instantnými polievkami. Je teda vhodný aj pre lenivých a menej talentovaných kuchárov.

 

Do vody dáme variť kyslú kapustu. Surové zemiaky nastrúhame na jemno a primiešame do nich lyžicu hladkej múky. Potom ich za stáleho miešania prisypeme do vriacej vody s kapustou. Pridáme čierne korenie. Varíme asi pol hodinu.

 

Podávame so škvarkami, na ktoré sme si opražili slaninu. Na konci to bolo treba ešte osoliť. Tie škvarky, alebo iná údenina sú tam prepotrebné (môžno by ich pri vegánskej verzii zastala cibuľa opražená na oleji). Ja som pridala ešte trochu masti. Bolo to výborné.

Takéto jedlo si Lipťania dávali kedysi – často v nedeľu večer s kúskom chleba. Keď som sa zamyslela nad dnešným použitím tohto receptu, napadlo mi, že by som doň dala menej kapusty a viac zemiakov a uvarila na hustú kašu, ktorá môže byť skvelá ako príloha k údeninám – kolienku, šunke, či klobáse. Zemiaky aj kapusta v jednom, šetrí to čas. A trúfla by som si, že aj k pečenej kačke. 

Asi takto:

S miskou kyslej kapusty som uvarila štyri veľké nastrúhané zemiaky. Vodu som scedila, pridala trochu masti. Príloha bola hotová. 

Tá scedená tekutina – chuťovo výborná – to je hotová polievka. Stačí dať do taniera uvarenú cestovinu alebo zemiaky, mäso či údenú šunku, prípadne varené vajíčko, zaliať týmto vývarom, posypať červanou paprikou a čerstvým petržlenom: a máme ďalšiu delikatesu ako vedľajší produkt.

Comments to: Rýchla polievka z Liptova

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.