Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta. Táto veta znie na každej katolíckej omši, je to  jeden z najsilneších momentov, výraz najhlbšej pokory. V čase Veľkej noci sa omše neslúžia, obrady majú iný charakter. Predsa baránok ako symbol Veľkou nocou prerastá. 

Dnes sa už počas kresťanských obradov baránky neobetujú. Obradne nie, ale je to čas, keď sa zabíjajú na konzumáciu najviac počas roka.  Je to zákon prírody i logiky chovu. 

V čase Veľkej noci idú na porážku mliečne jahňatá, ktorých mäso má jedinečnú kvalitu. Sú to tie, ktoré sa stravujú iba materským mliekom. Najmä barančeky, ich prírastok ide hlavne na mäso, pre chov majú cenu iba ovce, ktoré dávajú mlieko.

Je dobrá správa, že zo slovenských chovov vieme čoraz viac jahniat predať na domácom trhu a zahraničným obchodníkom sme si vďaka aktivitám odbytového združenia Ovesko Plus dokázali určiť cenu. Pre chovateľov to zmanená, že veľkonočný baránok má svoju cenu, nejde do zahraničia len ako vzácna, ale lacná surovina. Pre chovateľov oviec je tento trend nevyhnuný,  aby si dokázali svoje chovy udržať. 

Comments to: Príjemne prežité veľkonočné sviatky!

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.