Juhočeské mesto Třeboň som navštívila niekoľkokrát a ešte som sa nestihla nabažiť tej nádhery, ktorá tu je k videniu. Okrem starobylého centra, zámku, rašelinových kúpeľov, jazera Svet a okolitej prírody plnej malebných miest, ponúka aj zaujímavý gastronomický zážitok. Ryby sa tu podávajú v každej dennej a ročnej dobe v každej jednej reštaurácii, krčme či bufete a na sto spôsobov. Za rybami teda netreba cestovať k moru.

 

Kaprie hranolčeky, reštaurácia v Třeboni

Obľúbila som si najmä jednu miestnu špecialitu, ktorú zaraďujú do menu lepšie reštaurácie, ale dáte si ju aj v lete aj v bufete na pláži. Neviem, či hranolčeky z třeboňského kapra môžeme považovať za endemit, ale kapry v Třeboni chovajú od 14. storočia a ochrannú známku im zaregistrovali prvýkrát v roku 1939. 

Kaprie hranolčeky sú bez kostí

Tajomstvo ich prípravy spočíva v špeciálnom porcovaní ryby, keď sa najskôr povyberajú a poodkrajujú väčšie kosti, menšie sa potom pokrájajú na trojmilimetrové kúsky ostrým nožom priečnym rezom. Potom sa ešte kapor marinuje v roztoku,
v ktorom sa vraj tie tenké ako vlások rozpustia.

Ak pri rovnakom porcovaní kúsky kapra na pásiky nenakrájate, ale iba narežete, môžete ich použiť ako filety, narezané kúsky sa pri pečení spoja a budú bez kostí – trojmilimetrové kostičky pri konzumácii neprekážajú.

Aj tento recept je znakom, že je rybnikárstvo v Třeboni svojou dlhou históriou naozaj unikátne: sofistikované a históriou preverené nie sú iba spôsoby chovu, ale aj prípravy rýb. Pre zaujímavosť pridávam link na recepty na kapra z internetovej stránky Třeboňký kapr

 

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Kaprie hranolčeky z Třebone a bez kostí!
  • 1. mája 2022

    I was not sure about which website to confirm and then I saw your blog and it really proved to be helpful to me. The content is great and easy to apply. Please post some more topics related to it.

    Reply

Write a response

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.