Končí sa sezóna vonku pestovanej zeleniny. Od takého 20. augusta sa postupne ochladzuje a pestovatelia teraz, okolo 10. septembra už nedávajú veľa šancí zelenine, ktorú vysadili vonku na poli. Možno preto bol aj sobotný trh v Pezinku 9. septembra taký bohatý – pestovatelia obrali poslednú úrodu zeleniny, ktorá dozrievala vonku na slnku.

Snáď ešte sobota o týždeň bude na trhoch (tam, kde nepredávajú obchodníci, ale pestovatelia) rovnako bohatá, hoci veľa pršalo a ďalej sa ochladzuje. Asi posledná šanca nakúpiť letné druhy zeleniny, ktoré dozrievajú v prirodzených podmienkach. 

Nastupujú plody jesene

V neskoršom období bude prevažovať od domácich pestovateľov jesenný tovar – zemiaky, kapusta, tekvice, cibuľa, cesnak, jablká, hrušky… Ostatná zelenina – paprika, paradajky, uhorky… budú už iba z fóliovníka, kam ich pestovatelia vysádzali postupne, aby postupne dozrievali. 

To sa potiahne ešte pár týždňov, kým nepríde také chladné počasie, že zelenina ani vo fóliovníku nedozrie bez toho, aby ho vykurovali. To si pri dnešných cenách energií už malí domáci pestovatelia dovoliť nemôžu. Ceny zeleniny pôjdu už len hore, ak teraz stálo všetko štandardne dve eurá za kilo, o týždeň to už môže byť dvojnásobok.

„Paradajky sme už obrali a zavarili zelené na kyslo, poslednú papriku na lečo. Máme paradajky, ale len také, ktoré sme nasadili do fóliovníka, teraz začínajú dozrievať. Ale na zaváranie sa nehodia, sú vodnatejšie,“ hovorí mi v telefóne pani Vargová, ktorá má stánok so zeleninou pri Medickej záhrade v Bratislave. 

Paradajky na šťavu som si u nej objednávala po iné roky. Teraz som už nepochodila, bolo neskoro.

 

Vonku pestované už tento rok končia

Na mestskú tržnicu Pezinku chodievam kupovať zeleninu pravidelne. Snažím sa odlíšiť pestovateľa od obchodníka, aj keď na sto percent to neviem. Tovar tu býva bohatý, iný ako v supermarketoch a predajcovia väčšinou uvedú nejakú dedinu na južnom slovensku, odkiaľ pochádza. Predajcov býva päť až desať a zelenina je sezónna. Ale predtým som tam nikdy nebola v sobotu. 

Potrebovala som 20 kíl paradajok na šťavu, ktorú každoročne zavárame a v zime používame do kapustnice a iných jedál, mne ide na chuť aj len tak, zriediť s vodou a vypiť. Paradajky iba mechanicky, mlynčekom, zbavíme šupky, uvaríme bez prísad a soli a naložíme do fliaš.

Keď som sa predtým tam predtým cez týždeň vybrala hľadať paradajky, boli tam iba dvaja! predajcovia zeleniny. Paradajky už nemali v tomto množstve. „Príďte sa pozrieť v sobotu, bude tu viac predajcov, určite tých 20 kíl zobierate,“ hovorí mi predajca, ktorý mi sľúbil, že tu bude aj on a donesie, čo sa mu bude dať obrať.

Ideme v sobotu na trh

Prvé prekvapenie v sobotu bolo, že na parkovisku pri tržnici, dosť veľkom, sme nenašli miesto, museli sme hľadať miesto na parkovanie v bočnej uličke. Druhé, keď sa nám otvorila aleja asi 50 predajcov so zeleninou a kvetmi, žasnem – tam, kde ich vídam cez týždeň iba zopár. Až teraz som si uvedomila, aké je to trhovisko vlastne veľké.

 

„Mohol by som chodiť aj cez týždeň, ale neoplatí sa mi to. Pezinčania väčšinou pracujú v Bratislave a nakúpia si cestou domov v supermarkete, oni na trh nechodia,“ hovorí mi starší pán. Podľa prízvuku viem, že môžem plynulo prejsť na maďarčinu – a rovnako to je pri ďalších predajných pultoch.

Znovu žasnem. Pezinčania sa naučili chodiť na trh v sobotu a sobotný trh je tu neporovnateľný s tým, čo tu býva cez týždeň. „Nie sú to iba Pezinčania, chodí sem veľa ľudí z okolitých dedín,“ hovorí mi ďalšia pani za pultom so zeleninou.

Vidím tu starú pani na vozíčku, ktorú práve usadili do kresla na kolieskach a mladá pani ju vozí naprieč trhoviskom. Asi je to pre ňu zážitok, ktorý si nenechá ujsť, aj keď zo surovín, ktoré si vyberie, asi nebude variť sama. Míňajú ma zákazníci s taškami plnými zeleniny. Plnia sa aj tie naše.

 

Môj nákup v sobotu na trhu

V Pezinku sme paradajky zohnali – po dve eurá za kilo. Je to akási štandardná cena za kilo čohokoľvek – ovocia i zeleniny (na obrázkoch nie sú). Boli pekne dozreté, viacero druhov a väčšina šery. „Nechajte si z nich na jedenie, chutia výborne,“ ubezpečuje ma pani, u ktorej som zeleninu už nakupovala v minulosti. 

Bohatá úroda

„Tento rok síce úroda končí skôr, ale bola bohatá, ten, kto si mohol dovoliť polievať, sa nemôže sťažovať,“ hovorí mi pani Vargová do telefónu. Ten, kto nemohol, tomu ovocie opadalo nedozreté, zelenine zoschli listy a prestala rodiť.

Nebudem menovať, čo všetko som videla v sobotu 9. septembra na trhovisku v Pezinku, povedia to obrázky. Na skok od Bratislavy je mestské trhovisko, aké by malo byť. A v sobotu je najlepší trhový deň.

Tento článok som napísala pod dojmami z bohatého sobotného trhu, ale budem pátrať ďalej. Oslovím mesto i majiteľa trhoviska, pezinskú eseročku Fair, aby som sa presvedčila, či je to tu naozaj iné, ako na väčšine mestských tržnicíc, kde obchodníci vozia tovar v najlepšom prípade z Maďarska, v horšom z veľkoskladu.

Zavarená paradajková šťava na prírodno z 20 kíl paradajok
Comments to: Na trhu s poslednou úrodou

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.