Posledný aprílový týždeň vtrhlo do môjho regiónu leto – nielen počasím. Zo stromov pomaly opadali kvetné lupene, jarné kvety ako tulipány, narcisy, či fialky dokvitli, lesy, lúky i polia pokrýva čerstvá zeleň, úrodu dáva prvá vonku pestovaná zelenina, ovce a dobytok sa vracajú spásať lúky. Prvý máj je polčasom medzi jarnou rovnodennosťou a letným slnovratom.

Všadeprítomný pestrofarebný jarný kvet je vidieť na stromoch už len na jabloniach či gaštanoch, a tulipány, narcisy a zlatý dážď striedajú májové kvety – orgovány, pivonky, kosatce či konvalinky. Rozkvitajú polia s repkou. Na čerešniach i jahodách rastú prvé plody, čoskoro zarodí hrášok a pribúda sortiment domácej, i tej voľne pestovanej zeleniny. 

Do mlieka oviec i kráv sa dostávajú živiny z čerstvej trávy a byliniek. I keď májová bryndza nie je podľa odborníkov najkvalitnejšia v roku, kvalitnejšia je koncom leta, je to rozdiel oproti obdobiu, keď boli ovce ustajnené a kŕmili sa senom či senážou. „Svätý Juraj pastvu odomyká,“ (24. apríla) čítam vo facebookovom poste PD Liptovská Teplička. Prilietajú lastovičky, hrdličky hrkútajú, lietajú včely, motýle, i chumáče z topoľov. 

 

Noc čarodejníc

Nie nadarmo je prvý máj spojený s toľkými ľudovými zvykmi, nie nadarmo sa slávi ako medzník v poľnohospodárskom roku v keltskom kalendári. Majálesy, Valpurgina noc, Beltain sú spojené s oslavou plodnosti, je to sviatok výbuchu energie v nás i okolo nás, začiatok obdobia, keď je slnko na oblohe najvyššie. Nad Vysokými Tatrami okolo tohto dňa zapadá Slnko nad najvyšším bodom panorámy – nad Lomnickým štítom. Je to medzník medzi jarou, keď príroda i polia rozkvitnú a zazelenajú sa, a letom, keď zem dáva svoje plody.

Ako energia slnka stúpa v prírode okolo nás, tak prepukáva i v nás a tento rok o to viac, že sa spamätávame sa z dlhého covidového útlmu, ktorý je aspoň sezónne už za nami. Zapĺňajú sa ulice, terasy i bary, teplé večery lákajú ľudí von stretávať sa a už nič nebráni hromadným podujatiam. U nás vo Svätom Jure sa to začalo už hodmi na Juraja, prvou veľkou oslavou radosti, po dva roky toto podujatie covid zmaril. Vidím množstvo podujatí aj na víkend, keď sa apríl preklápa do mája: otvorené farmy, ateliéry, majálesy, jarmoky, pohanské slávnosti… Jednoducho všetko začína žiť.

Medzníky

Po pomalom nástupe jari nastala explózia kvetu a zelene – snáď najkrajšia a najintenzívnejšia bola západnom Slovensku cez veľkonočný týždeň (10. až 17. apríla). Na Smrtnú nedeľu (3. apríla) sa Morena ťažko vzdávala – ešte aj mrzlo (v tento deň sa v ľudových zvykoch vynáša Morena, symbol zimy). Čerešne boli v plnom kvete – a les a polia sa zrazu zazelenali, keď po dlhšom období sucha zapršalo. 

Čas, keď kvitnú stromy a jarné kvietky je najkrajší v roku, zeleň v lesoch je svieža a krikľavá. Prechod bol postupný, čas kvetu dlhý, od prvých snežienok vo februári, cez vyvrcholenie na veľkonočný týždeň, cez 1. máj až po májový kvet. Nastúpilo stálejšie teplo, mohli sme odložiť kabáty – aj keď v Jasnej a vo Vysokých Tatrách sa stále lyžovalo.

 

Listy, kvety, plody

Tak ako sa rastlinstvo v prírode postupne vyvíja od klíčkov, cez listy, kvety, korene a plody a napokon semená, v takej istej postupnosti máme aj my prvú zeleninu na konzumáciu. Február a marec je čas klíčenia a klíčky i mladé výhonky zeleniny môžeme zaradiť do stravy ako prvý tohtoročný rastlinný sezónny produkt. 

Listy sú druhým štádiom – cesnak medvedí, šťaveľ a žihľava už na zelený štvrtok usilovne vyháňali listy a tak sme v súlade s kalendárom sviatkov mohli z nich variť chutné zelené polievky, alebo robiť smoothie. A tiež z lístkov reďkoviek, ktoré sa od domácich pestovateľov z fóliovníka či skleníka prvé objavili koncom marca spolu s jarnou cibuľkou. Voľne pestované až po Jurajovi – aj v mojej záhrade, síce ešte veľmi slabé, ale už boli.

V mojej kuchyni listy z každej zeleniny využijem, pravidelne zberám žihľavu v lese. Aj listy reďkovky, cvikly či kalerábu spolu s žihľavou uvarím na spôsob špenátu – podusím na oleji alebo na masle, okorením cesnakom, zeleným a čiernym korením a muškátovým kvetom alebo orechom. Takto podusené sú výbornou prílohou k mäsu, rozmixované s mliekom alebo smotanou ako polievka – so zemiakmi, vajíčkom a strúhaným syrom sú mňam – keď ostane prebytok, tak zamrazím.

 

Že aj jarné kvety sa dajú konzumovať, je možno málo známa skutočnosť. Klíčky, mikrozelenina i listy trhový potenciál majú, kvety nie: rýchlo vädnú, v obchode ani na trhu ich nenájdete, musíte si ich sami nazbierať v záhrade, alebo na lúke. Kvety púpavy, fialiek, sedmokrások, sirôtok, prvosienok i rozmarínu môžeme použiť na ozdobu sladkých i slaných jedál i na čerstvé čaje. 

Toto sú to kvety liečivých rastlín, hoci sú aj také, kde si treba dávať pozor. Agát napríklad, ktorý kvitne v máji, má liečivé lupene kvetov, všetky ostatné časti rastliny sú jedovaté. Z neskoršie kvitnúcich kríkov, stromov a kvetov sú jedlé baza, lipa, kapucínka i ružové lupene. Máj je čas na zber niektorých liečivých byliniek – žihľavy, bazy, medovky …

 

Domáca jarná zelenina

Ako som už spomínala, od domácich pestovateľov môžeme mať v marci a apríli iba reďkovku či jarnú cibuľku. Všetko ostatné vyžaduje vykurovanie fóliovníkov a skleníkov, čo si malí pestovatelia nemôžu dovoliť, je to nákladné. Pýtala som sa zeleninárov, čo u nich k 1. máju dozrieva.

Karol Mesko, ktorý v Jarku pri Nitre pestuje zeleninu ekologickým spôsobom, mi odpovedal, že má reďkovku, cibuľku i šalát z fóliovníka a vonku pestovanú zatiaľ len cibuľku. „V skleníku a fóliovníku sa začína zapaľovať prvá paprika a rajčiny. Jahody v máji už budú, hrášok koncom mája, prípadne začiatkom júna. Všetko závisí od počasia,“ napísal mi Karol Mesko. Chodieva so svojou zeleninou pravidelne na farmárske trhy v Kalnej nad Hronom.

Zuzana Říhová Keszan, ktorá predáva zeleninu na Starej tržnici v Bratislave, v tomto období stavia na sadeniciach kvetín. „Zeleninu ešte nemáme, zatiaľ máme fóliovníky plné kvetov a plánt.“ Miroslav Oravec v Jacovciach už má reďkovku, sibírsku cibuľu, špargľu i listovú zeleninu: šalát, rukolu, potočnicu, endiviu, poľníček, lobodu. „Jahody práve začínajú kvitnúť, takže prvé plody by mali byť do mesiaca. Hrášok má ešte len asi 5 centimetrov, ale sial som ho neskôr,“ hovorí.



V obchodoch i na tržniciach nájdete aj ďalšiu zeleninu od domácich pestovateľov. Tí veľkí – majitelia skleníkov – zaraďujú do produkcie po úspešných hydroponických paradajkách ďalšie produkty: šalát, uhorky, jahody. Napríklad pestovateľské družstvo paradajkárov prinieslo na trh jahody už v apríli, i keď sezónu majú v júni. 

Slovenská je aj koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, ale: sú z vlaňajšej úrody, tie s vňaťou určite nie sú v tomto období slovenské, väčšinou pricestovali z Talianska. Slovenské produkty si supermarkety starostlivo označujú slovenskou vlajočkou, ale na trhu či v malom zelevoci „domáce“ vôbec nemusí znamenať „slovenské“. Ak to v tomto období nie je reďkovka alebo jarná cibuľka, tak klamú.

 

 Je to intuitívny pojem poukazujúci na to, že pochádzajú od malého pestovateľa, najčastejšie z Maďarska, ale ani to nemusí byť pravda. Na tržniciach v lepšom prípade prevažuje maďarská jarná zelenina, mnohí nakupujú v na budapeštianskej burze ovocia a zeleniny Nagybani piac. Do supermarketov vozia jarnú zeleninu hlavne z Talianska. 

Z Maďarska dovezená zelenina je v zásade kvalitná, metódy pestovania i odrody sú podobné ako na Slovensku, i to, že sa na vykurovanie skleníkov v oboch krajinách využíva najmä geotermálna energia, alebo teplo z byioplynných staníc. Aj tu si treba všímať sezónnosť. V Maďarsku sa síce všetko urodí o trocha skôr ako na Slovensku, ale na Nagbani sa ceny dovezeného a maďarského tovaru vyrovnajú vo chvíli, keď je maďarského tovaru dostatok, teda v sezóne, ako vysvetlila Mária Földes, hovorkyňa Budapesti Nagybani Piac, keď som sa z sňou zhovárala v auguste minulého roku. Teda mimo sezóny si aj nákupcovia zo Slovenska dovezú z Nagybani tovar z Talianska, Španielska, či ďalších krajín, lebo je lacnejší. Alebo ho kúpia v Metre.

V máji sa môžeme tešiť na mladú mrkvu a petržlen, cviklu, hrášok, špargľu, šaláty, kaleráb, karfiol. Možno jahody a čerešne – májovky – kvôli studenej jari skôr až v júni. To všetko už voľne pestované. A z fóliovníka aj paprika, paradajka, uhorky, tekvice.

Výhodou pre domácich pestovateľov je, že jarná zelenina reďkovka, i neskorší hrášok, sa nedajú pestovať na sklad, rýchlo sa kazia. Čerstvé od pestovateľov ich nájdete na farmárskych trhoch alebo vo farmárskych obchodoch, prípadne si ich môžete objednať od nich priemo cez internetové farmárske trhy

Všetko má svoj čas – ak pestovatelia začnú vysievať do skleníka v januári, každá rastlina potebuje určitý počet slnečných dní a určité teplo, aby narástla na konzumnú veľkosť.  Priroda sa dá oklamať, ale je to nákladné na energie, alebo nezdravé, plné chémie. V žiadnom prípade sa to kvalitou sa nevyrovná tomu, čo práve sezóna dáva v prirodzených podmienkach. Máj je čas, keď toho sezónneho a lokálneho už môžeme mať dostatok, ak tomu obetujeme trocha námahy a ak sa nenecháme oklamať.

 

Hody vo Svätom Juri
Comments to: Jarný polčas

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.