Nechcem hovoriť o Sviatku všetkých svätých ani o Halloweene. Keltský sviatok, ktorý sa oslavoval v rovnakom čase, je aj pripomienkou medzníka v poľnohospodárskom roku. Nechajme bokom aj teórie o tom, či sa novodobé sviatky z neho vyvinuli alebo nie.

Samhain je sviatkom konca obdobia zberu úrody a začiatku chladných a tmavých mesiacov. Kelti okrem slnovratov a rovnodenností oslavovali aj zimný, jarný, letný a jesenný „polčas“ v polovici obdobia medzi rovnodennosťou a slnovratom. Zimný polčas medzi jesennou rovnodennosťou a zimným slnovratom spadá presne na 7. novembra. 

Čas zberu úrody sa končí, dobytok a ovce sa ženú z pasienok k obydliam a ustajňujú na zimu, ovce prestávajú dávať mlieko. Mesiace hojnosti strieda obdobie chladu a neúrody, začína sa temnejšia časť roka poznačená nedostatkom slnečného svitu a čerstvých potravín. Pravda, v dnešnej dobe to tak celkom neplatí. V skleníkoch vieme dopestovať všetko čerstvé po celý rok. Ovce môžu tiež dávať mlieko po celý rok, ak im dodávajú hormóny. A u nás chýbajúce sezónne ovocie môžeme hravo nahradiť exotickým. Predsa je pre tento čas prirodzenejšie konzumovať kapustu, či tekvice, ktoré v tomto čase rodia. 

Jeseň výnimočne teplá a slnečná

Anna Glejdurová, predsedníčka PPD Liptovská Teplička hovorí, že ich ovce sa pasú vonku až kým nenapadne prvý sneh. Tento rok je slnečný a tak ani okolo 1. novembra snehu ešte nenapadlo, s výnimkou končiarov vysokých hôr. A jesenná bryndza je aj podľa tejto priekopníčky ekologického hospodárstva cennejšia, výživnejšia ako májová. 

Aj sezóna zeleniny sa tento rok posunula vďaka dlhej teplej jeseni. Paprika a paradajky vonku pestované už v septembri prestávajú dozrievať, hoci vplyvom slnečných dní teraz ešte usilovne vyháňajú výhonky a kvitli. Ale ak si hospodár naštudoval dlhodobé predpobede počasia a vysadil do skleníka napríklad uhorky, ešte aj koncom októbra mohol zberať úrodu. A vinár ak riskoval a ponechal si časť úrody na jesenný zber, sa môže tešiť dobrému vínu z nej a burčiak mal ešte aj v októbri. 

 

Do košiara na zimu odchádzajú aj ovečky z Devína, kde v rámci projektu združenia Broz spásajú lúky. Foto: Múzeum mesta Bratislavy (2020)

Stojí za to, aby sme sa zamysleli nad týmto medzníkom a tradičným modelom, ako sa ľudia v čase po ňom v našich končinách stravovali. Môže nám to obohatiť náš jedálniček o niekoľko zdravých pokrmov. Jednoducho, nemusíme mať jahody v zime ako v Mrázikovi, užime si ich v lete, keď majú sezónu. Môžeme si dať namiesto nich niečo, čo je v zimnom období zdravšie – napríklad jablká alebo sušené ovocie.

Sviatok Imbolc sa prekrýva s kresťanským sviatkom Hromníc, ktorý má tiež význam v poľnohospodárskom roku: je spojený s bahnením a začiatkom laktácie oviec, ktorým sa v tomto čase rodia jahňatá. (Prameň: Wikipédia)

 

Potraviny zimnej sezóny

V zime môžeme konzumovať kvalitné zemiaky a koreňovú zeleninu, vieme ich uskladniť. V obchodoch sú dostupné aj zo slovenského zberu. Zvlášť stojí za pozornosť cvikla a čierna reďkovka (ktorú však často dovážame z Poľska a Čiech!). Po zimné mesiace si živiny uchováva aj kapusta alebo tekvice s tvrdou šupkou, z ovocia jablká. Kvalitným zdrojom živín sú orechy, med a sušené ovocie, ktoré na rozdiel od džemov neprešlo varom a nie je konzervované cukrom. Bryndza je na trhu alebo taká, čo sa uskladnila mrazením zo skoršieho dojenia, alebo od oviec, ktoré sú vďaka hormónom schopné rodiť viackrát do roka a dávať mlieko celý rok.

No a nakoniec jeden zimný sezónny produkt, rozšírený v našom tegióne: Kyslá kapusta je v našej kuchyni dôležitým zdrojom vitamínov a živín po celú zimu. Kapustnica a ďalšie pokrmy sú typické zimné jedlo, v auguste by som na ne určite nemala chuť.

Kapustu do suda nakladám každý rok. Tiež zaváram paradajkovú šťavu prírodne – bez cukru, soli, či konzervantov, paradajky kupujem na trhu. Z nich mám v zime vitamíny v mojej kuchyni. 

Minulý rok (2020) sa mi stala nemilá vec, že keď som nakúpila rezanú kapustu a naložila ju do auta, napadlo mi opýtať sa, to je tá zo Senca? Odpoveď bola: je z Holandska!!! Tento rok som sa preto poistila išla som kapustu kúpiť do Stupavy. Bol to zážitok, o ktorom píšem v článku o Hlavnom meste kapusty.

 

Aj tohtoročný zimný polčas sa niesol v znamení koronavírusu. Dni zelá (Stupava) ani gaštanové slávnosti v Modrom Kameni sa nekonali.  V Stupave v podomovom predaji kaputa bola aj na prelome októbra a novembra a boli aj sobotňajšie trhy.  Farmárske a remslené trhy a podujatia boli bohatšie ako pred rokom – napríklad v Pezinku Dni keramiky, či vo Svätom Juri Jablkobranie, aby som spomenula aspoň môj región. A reštaurácie boli stále otvorené pre OTP. Minulý rok bol ťažší, horší, smutnejší.

Comments to: Zimný polčas

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.