Pred Veľkým piatkom na parkovisku vo Vajnoroch zažívam nebývalý ruch. Zastavujem sa pri dodávke majiteľa kozej farmy Petrov majer, od ktorého som si večer predtým cez portál Lokálny trh objednala balíček kozieho tvarohu. „Verím, že sa to ešte rozbehne,“ odpovedá mi, keď sa ho pýtam, či sa mu oplatilo z Kostolnej pri Dunaji pricestovať do bratislavskej štvrte Vajnory, aby priviezol tovar – väčšinou kozie syry a mlieko – ktorý si zákazníci objednali cez internet.

Adrianna z farmy Jonas vo Veľkom Orvlišti je spokojná, o ich prepeličie i kuracie mäso bol záujem, a zrejme by bol aj o vajíčka, slepačie i prepeličie, tie sa však už predtým vypredali z dvora. Na farme Jonas, kde hospodári spoločne so svojím manželom z Ghany, majú stovky sliepok v podstielkovom chove i mnoho prepelíc. Mäso i vajíčka predávajú iba z dvora, prípadne rozvezú po okolí.

Ako z dvora

Avšak aj Lokálne trhy – jeden sa práve koná vo Vajnoroch – sú vlastne formou predaja z dvora. Tovar sa objedná cez internet a k dodaniu dôjde niekde na polceste – na konkrétnom mieste v konkrétnom čase. Tovar potom putuje z dodávky alebo kufra osobného auta do kufra a peniaze idú z rúčky do rúčky. Od predajcu kozích syrov dostávam aj pokladničný doklad. Šetrí to čas aj peniaze, zákazník nemusí cestovať priamo na farmu, alebo dostávať tovar cez kuriéra.

 

Syry i mäso či mäsové výrobky patria k obľúbeným, ktorým sa pri tejto forme predaja darí, ako hovorí autor myšlienky a zakladateľ portálu Lokálny trh Peter Paššák. Spolu s pekárenskými výrobkami, Pekáreň Kváskové z Mostu pri Bratislave okrem kváskových chlebov priniesla aj parené knedle a buchty či oškvarkové pagáče – samozrejme všetko kváskové. 

Ale boli tu aj vína – z Vinárstva Michal Bažalík vo Svätom Jure i PD Vajnory, ktoré ponúkalo aj múku a olej z konope. Olej tu bol aj z Maku z Jarnej – spolu s makom viacerých farieb. Organická zeleninová farma Vegget z Vajnor predávala hlavne zeleninové nátierky, zdravo nakladané uhorky, z čerstvej zeleniny iba zmes listov a farebnú mrkvu – ponuka je sezónna. Ale listov takých, aké bežne nekúpite: okrem zelených aj čierne či fialové, netradičných odrôd kelu či šalátov. Ovocné sirupy priniesli aj mladí ľudia z SRP.Syrups v Rači, varia ich podľa receptov starej mamy z ovocia v biokvalite.

Peter Paššák si vyberá predajcov najmä z databázy Lokálneho trhu – mapy malých fariem a výrobcov remeselných potravín, ktorú vytvoril a postupne dopĺňa os roku 2017. Dnes má na mape cez 1700 ikoniek fariem a výrobní.

„Predajcov si vyberám tak, aby bola ponuka pestrá. Najmä menšie podniky či rodinné statky, prednosť majú lokálni, ktorí sú čo najbližšie k miestu predaja. Záleží tiež na spôsobe výroby a hlavne je dôležité, aby boli predajcovia transparentní a otvorene komunikovali o tom, akým spôsobom svoje produkty vyrábajú, odkiaľ berú suroviny,“ vysvetľuje Peter.

Farmárske potraviny pre Bratislavu

Trh tejto formy vo Vajnoroch bol prvý v Bratislave, predajcovia pred ním obdržali spolu asi sto objednávok a úspešnosť bola temer stopercentná. Len tri objednávky si ľudia neprišli prevziať. Na iných miestach na Slovensku – v Žiari nad Hronom, vo Zvolene či v Považskej Bystrici, však takýchto trhov bolo od roku 2020 už dvanásť.  

Lokálne trhy vo Vajnoroch budú pokračovať 4. mája a Peter Paššák by ich v tohtoročnej sezóne rád usporiadal aj na ďalších miestach v Bratislave a okolí.

 

Peter Paššák

„Keď som Lokálne trhy prvýkrát usporiadal v Žiari nad Hronom v júni 2020, predajcovia sa mi smiali, že som to zorganizoval, aby mi tovar doviezli a nemusel som k nim chodiť sám. Mal som totiž jednoznačne najdlhší nákupný zoznam,“ usmieva sa Peter Paššák, ktorý v ruke zviera fľašku kozieho mlieka, iného tovaru však už má plný kufor aj teraz. 

Stále patrí k najaktívnejším kupujúcim, tovar berie často aj pre rodinu a známych. Avšak tam, kde sa Lokálne trhy konajú pravidelne, napríklad v Žiari nad Hronom, už majú stálych zákazníkov. A tiež predajcov, ktorý v danom meste ochotne prídu zakaždým.

REKO a Slovensko

Keď sa kupujúci rozišli, živá debata ešte pokračuje, predajcovia si vymieňajú skúseností. Pani so synom z rodinnej farmy Hasvársky dvor v Kostolnej pri Dunaji priniesla ochutnávku ich mäsových výrobkov – aj šunka chutí úplne inak, keď sa robí bez zahusťovadiel a emulgátorov, iba s z mäsa z fariem na Slovensku. 

Pretože Baricovci – majitelia farmy – majú vlastných slovenských dodávateľov mäsa, takých, u ktorých si predtým spôsob chovu preverili. Aj im sa vo Vajnoroch darilo – s mäsovými výrobkami – šunkou, slaninou, klobásou i s konzervovanými paštétami a jedlami, ako hovädzí guláš, kapustnica, alebo mäso vo vlastnej šťave.

 

Pohostenie je asi jednou zo slovenských špecialít formy priamej obchodnej výmeny medzi farmármi a výrobcami remeselných potravín a ich zákazníkmi známym ako REKO, ktorý vznikol vo Fínsku v roku 2013. Peter Paššák sa inšpiroval týmto modelom s malými obmenami. 

Namiesto skupiny na Facebooku alebo inej sociálnej sieti, kde si predajcovia a kupujúci navzájom medzi sebou vybavia objednávky a aj ich vyplatia, využíva na tento účel internetovú stránku Lokálneho trhu, kde zostaví ponuku. Platí sa pri preberaní tovaru.

Nakupovanie je jednoduché – iba sa (bezplatne) zaregistuteje na portíli Lokálny trh, kliknete na tovar a potvrdenie Vám príde mailom. Prihlasovať sa môžu aj predajcovia. 

V pôvodnom modeli sú organizátori dobrovoľníci a za sprostredkovanie si nič neúčtujú. Lokálny trh je dobrovoľnícky projekt, ktorému na podporu jeho aktivít predajcovia dohodou zaplatia 10 percent z obratu. Lokálny trh zároveň hradí prenájom pozemku, kde sa výmena uskutoční, aj keď ho využijú iba na hodinu, často musí zaplatiť za celý deň. „Zvyšné peniaze sa využíjú na propagáciu a prevádzku platformy,“ opisuje Peter.

Aj v takýchto podmienkach je to výhodné pre predajcov, ktorým sa rozprúdia obchody, i pre kupujúcich, ktorí sa dostanú k čerstvým lokálnym potravinám priamo z farmy alebo od malých výrobcov za ceny nižšie ako vo farmárskych obchodoch. Tie si účtujú vyššiu maržu, ceny tovaru navyšuje logistika – a marže obchodných reťazcov sú pre prvovýrobcov vyslovene nevýhodné. 

„Získate potraviny najvyššej kvality za férové ceny a súčasne podporíte miestnych výrobcov, ktorých budete mať šancu spoznať a opýtať sa na všetko, čo vás zaujíma,“ opisuje Peter Paššák.

 

V zahraničí je model REKO rozšíril z Fínska do celého sveta, len vo Fínsku bolo v roku 2018 asi 400 komunít REKO, do ktorých sa zapájalo 7500 producentov a 600-tisíc zákazníkov. Dokazuje to životaschopnosť tohto modelu, ktorý významne pomáha malým producentom.

Malí farmári a výrobcovia remeselných potravín to nikde vo svete nemajú jednoduché a tento model im pomáha prežiť v konkurencii s veľkými hráčmi a obchodnými reťazcami. Slovensko je zatiaľ bielym miestom na mape REKO komunít, ale dobrá správa je, že sa tu tento model už objavil.

 

Tovar predajcov
Vo Vajnoroch, 13. 4. 2022, foto: Lokálny trh
Lokálne trhy v Žiari nad Hronom. Foto: Dušan Pethö
Comments to: Z dodávky do kufra

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.